Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

16.08.2019

Особливості направлення на підвищення кваліфікації сумісників

Інколи перед керівниками медичних установ постає запитання: чи може заклад охорони здоров’я відправити на курси підвищення кваліфікації лікаря, який є «зовнішнім» сумісником, якщо путівка на передатестаційний цикл видана за основним місцем роботи?

Пов’язано це з тим, що спеціалізація лікаря, якого направили на курси підвищення кваліфікації за основним місцем роботи, може відрізнятися від його спеціалізації за сумісництвом.

Роз’яснення щодо цього питання фахівці Мінсоцполітики надали у листі від 07.04.2015 р. № 5112/0/14-15/13. Згідно з цими роз’ясненнями медпрацівники — «зовнішні» сумісники можуть бути направлені на курси підвищення кваліфікації незалежно від того, з якого місця роботи відбувається таке направлення. Важливо лише те, що підвищення кваліфікації повинне відбуватися безпосередньо у закладах післядипломної освіти.

Підставою для направлення медпрацівника-сумісника на навчання буде копія наказу про направлення його на курси за основним місцем роботи.

Для медичних працівників середня заробітна плата в разі їх направлення на курси підвищення кваліфікації зберігається за кожним місцем роботи, тобто як за місцем основної роботи, так і на роботі за сумісництвом. Такий «привілей» для медиків передбачений абз. 2 п. 2  Постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. N 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».  Причому незалежно від того, за «внутрішнім» чи «зовнішнім» сумісництвом вони працюють і з якого місця роботи (основного чи за сумісництвом) направляються для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки.

Розрахунок середньої зарплати при цьому здійснюють за кожною посадою окремо. Так, розрахунок середньої заробітної плати за основним місцем роботи провадиться виходячи з виплат, які нараховані працівнику в розрахунковому періоді за основним місцем роботи. А розрахунок середнього заробітку на роботі за сумісництвом здійснюється виходячи з виплат, що нараховані працівнику в розрахунковому періоді за сумісництвом.

Інколи перед роботодавцем постає таке запитання: якщо медичний працівник за основним місцем роботи направляється на курси підвищення кваліфікації, а за сумісництвом продовжує працювати (графік роботи та розклад занять дозволяють), чи можна на роботі за сумісництвом виплачувати заробітну плату за відпрацьований час? Фахівці Мінсоцполітики вважають, що можна (див. лист Мінсоцполітики від 12.10.2012 р. № 1055/13/84-12).

Так, з урахуванням норм ст. 122 КЗпП та абз. 2 п. 2 вищезазначеної постанови № 524 гарантія щодо збереження заробітної плати в період підвищення кваліфікації розповсюджується як на основне місце роботи, так і на роботу за сумісництвом. Це означає, що медичний працівник звільняється від виконання роботи (за основним місцем роботи і за сумісництвом). При цьому ані в постанові № 524, ані в іншому нормативному документі не передбачено жодних винятків щодо можливості медпрацівника, направленого на курси підвищення кваліфікації, продовжувати працювати за сумісництвом з отриманням зарплати за фактично відпрацьований час.

Отже, якщо медичний працівник за основним місцем роботи направляється на курси підвищення кваліфікації, а за сумісництвом продовжує працювати (графік роботи та розклад занять дозволяють), то середня заробітна плата зберігається тільки за основним місцем роботи. На роботі за сумісництвом він буде отримувати заробітну плату за фактично відпрацьований час*. Підставою для такої роботи є його заява щодо продовження роботи за сумісництвом згідно з графіком на час проходження курсів.

 



Про керівника


Тецька Ірина Станіславівна ...

Приймальня

немає новин.

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
15161718192021
222324262728
2930 

Фотодокументи