Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

13.09.2019

Щодо порушень комісії із соцстраху

Фонд соціального страхування України (ФСС) відновив з 1 квітня 2019 року планові документальні перевірки страхувальників по коштах Фонду за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Такі перевірки планують згідно з постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження» від 22.12.2010 № 29 та з огляду на ризики неправомірного використання коштів ФСС.

Плани-графіки перевірок, що проводить ФСС, розміщують на сайті ФСС.

Фахівці ФСС перевіряють заяви-розрахунки на отримання коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, як заповнені реквізити, чи є дані про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, чи сплачував він ЄСВ, а головне – чи правильно нараховані належні працівнику виплати. Нормативний документ, яким керується ФСС, - Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 19.07.2018 № 12.

Найчастіші порушення, які припускають комісії із соцстраху, кадровики та бухгалтери, коли готують лікарняний до оплати:

1. Розрахунок страхового стажу для оплати лікарняного без підтвердних документів (зокрема, ОК-5, ОК-7, додатка 9) або недостатня кількість підтвердних документів.

2. Призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності та допомоги по вагітності та пологах на підставі неналежно оформлених листків непрацездатності.

3. Призначення допомоги на поховання без підтвердних документів.

4. Порушення строків розгляду лікарняних і строків призначення і виплати матеріального забезпечення.

5. Відсутність документів (зокрема, наказів, довідок), які підтверджують виключення з розрахункового періоду днів, у які застраховані особи були відсутні на роботі з поважних причин.

Слід зазначити, що рішення про оплату лікарняного не може одноосібно ухвалити ані директор, ані бухгалтер, ані кадровик. Це прерогатива комісії із соцстраху або уповноваженого із соціального страхування. Комісію створюють, якщо чисельність працівників перевищує 15 осіб. Якщо на підприємстві працює 15 і менше осіб, обирають уповноваженого із соціального страхування (п. 1.4 Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою ФСС від 19.07.2018 № 13. Комісія має працювати за планом (п. 4.1 Положення № 13).

 

 



Про керівника


Тецька Ірина Станіславівна ...

Приймальня

немає новин.

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627293031

Фотодокументи