Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

31.01.2020

Заява ВООЗ щодо спалаху нового коронавірусу (2019-нCoV)

Заява

другого засідання Комітету з надзвичайних ситуацій Міжнародних медико-санітарних правил 2005 року щодо спалаху нового коронавірусу (2019-нCoV)

 

Висновки та поради

Комітет з задоволенням схвалює керівництво та політичну відданість найвищих рівнів китайського уряду, їхню прихильність до прозорості та зусилля, докладені для розслідування та стримування поточного спалаху. Китай швидко визначив вірус і поділився його геномом, щоб інші країни могли швидко діагностувати його та захистити себе, що призвело до швидкого розвитку засобів діагностики.

Дієві заходи, які вжила країна, включають щоденний контакт із ВООЗ та комплексні міжгалузеві підходи для запобігання подальшого поширення. Вона також вживає заходів охорони здоров’я в інших містах та провінціях; проводить дослідження ступеня тяжкості та трансмісивності вірусу, а також здійснює обмін даними та біологічним матеріалом. Країна також погодилася працювати з іншими країнами, які потребують підтримки. Заходи, які вжив Китай, корисні не лише для цієї країни, а й для всього світу.

Комітет визнав провідну роль ВООЗ та її партнерів.

Комітет також визнав існування значної кількості невідомих випадків. Протягом місяця було зафіксовано випадки у п’яти регіонах ВООЗ та передача від людини до людини за межами міста Ухань та Китаю.

Комітет вважає за можливе припинити поширення вірусу за умови, що країни вживатимуть дієвих заходів для раннього виявлення хвороби, ізоляції та лікування випадків, відстеження контактів та сприяння заходам соціального відсторонення, співставним із ризиком. Важливо зауважити, що в міру розвитку ситуації будуть розроблятися стратегічні цілі та заходи із запобігання та зменшення поширення інфекції. Комітет погодився з тим, що спалах наразі відповідає критеріям РНЕІС[1] (надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, що мають міжнародне значення) і запропонував наступні поради, які мають лягти в основу Тимчасових рекомендацій.

Комітет підкреслив, що заяву РНЕІС слід розглядати у дусі підтримки та вдячності Китаю, його населення та заходів, які Китай вжив на передовому рубежі протистояння спалаху, прозоро, і, можна сподіватися, успішно. Відповідно до необхідності глобальної солідарності, Комітет вважає, що для посилення готовності в інших регіонах світу необхідні глобальні скоординовані зусилля, які ймовірно потребуватимуть додаткової підтримки.

 


[1] Процедура РНЕІС.

Деякі серйозні ситуації у галузі охорони здоров’я, які загрожують міжнародній охороні здоров’я, визначаються у правилах як надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я, що мають міжнародне значення (РНЕІС).

Термін «надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я, яка має міжнародне значення» визначається у ММСП 2005 року як «надзвичайна подія, яка визначається відповідно до цих правил як така, що:

і) становить загрозу для здоров’я населення в інших державах у результаті міжнародного поширення хвороби і

іі) може вимагати скоординованих міжнародних заходів у відповідь».

Це визначення має на увазі ситуацію, яка є серйозною, незвичайною або несподіваною; має наслідки для охорони здоров’я за межами національних кордонів потерпілої держави, а також вимагає негайних заходів на міжнародному рівні.

Додаткова інформація на сторінках нашого сайту

"Важливе про коронавірус (2019-nCoV)"

Наказ МОЗ України від 24.01.2020 № 185 



Про керівника


Тецька Ірина Станіславівна ...

Приймальня

немає новин.

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627283031

Фотодокументи