Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

04.03.2022

Українські профспілкові лідери: солідарність дає нам силу

2 березня 2022 р.

Українські профспілкові лідери виступили перед групою з більш ніж 265 стурбованих профспілкових колег на слуханнях, організованих ЄФПГО та ІГО.

На зустрічі були присутні колеги з Європи та з усього світу, від Австралії до Канади. Слухаючи жахливі повідомлення з України, вони ділилися листами солідарності, які можна прочитати тут. Юрій Піжук, Голова Профспілки працівників державних установ України, висловив подяку за солідарність, назвавши її «променем сонця для того, хто ховається у підвалі». Під звуки сирен він розповів про руйнування, що продовжуються в Україні, але підкреслив, що неможливо «стріляючи знищити» свободу.

Вікторія Коваль, Голова Профспілки працівників охорони здоров'я України, похвалила працівників за те, що вони стійко переносять руйнування своїх робочих місць: тоді як лікарні розбомблені, вони продовжують надавати допомогу; в той час, як школи зруйновані, вони продовжують викладати у підвалах. Також було підкреслено особливо небезпечну ситуацію, що склалася в енергетичному секторі в Україні. Російські війська наближаються до Запорізької атомної електростанції, найбільшої в Європі, але й досі їх стримують профспілкові активісти та мешканці міст на блокпостах. Чорнобильську атомну електростанцію було захоплено російськими військами, що змушує працівників, які перебувають у заручниках, продовжувати спостереження, оскільки рівень радіації зростає. Працівники виснажені і ризик аварій високий.

Профспілкові лідери із сусідніх Молдови, Румунії та Литви поділилися своєю готовністю прийняти біженців. Вони наголосили на необхідності створення спеціальних зон для пропуску біженців та забезпечення товарами першої необхідності, зокрема, матеріальних пожертвувань: дитячого одягу, теплих речей, медикаментів, харчування для немовлят та ін.

Насамперед, українські лідери закликали до негайного припинення вогню. Державні служби часто стають першими мішенями у конфлікті, і ця ситуація нічим не відрізняється від інших. Без миру не може бути прогресу в галузі прав трудящих та прав людини. Лідери закликали ЄС продовжувати чинити тиск на Росію, наголосивши на важливості створення безпольотної зони над Україною та дискусії про вступ України до ЄС. Вони закликали товаришів у всьому світі розповідати про реальну ситуацію в Україні та чинити тиск на уряди, щоб забезпечити максимальний рівень тиску на Росію.

ЄФПОО та ІГО вчора приєдналися до ЄКП та МКП, які створили фонд солідарності для підтримки працівників та членів профспілок, які біжать зі своєї країни. Докладніше на сайті.

Матеріали ЄФПОО: Працівники кажуть «ні війні»

https://www.etuc.org/en/pressrelease/ukrainian-unions-giving-food-and-shelter-amid-invasion-etuc-provides-solidarity-funds



Про керівника


Тецька Ірина Станіславівна ...

Приймальня

немає новин.

Календар подій

Попередні March - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627293031

Фотодокументи