Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

19.11.2019

Народним депутатам

Про проєкт Державного бюджету України на 2020 рік

З А Я В А


                           Про проєкт Державного бюджету України на 2020 рік

                                                  ЗАЯВА

               Профспілка працівників охорони здоров'я України занепокоєна ігноруванням пропозицій Профспілки щодо збільшення фінансування охорони здоров'я, зокрема для підвищення заробітної плати працівникам галузі при формуванні та розгляді парламентом проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. № 2000 від 15.09.2019, далі - проект Держбюджету).

Заявляємо, що схвалений у першому читанні проєкт Держбюджету на 2020 рік передбачає вкрай низький обсяг видатків на фінансування системи охорони здоров'я на рівні 2,9 % від ВВП (проти 3,2% від ВВП у 2019 році, 5% - передбачених ст. 4 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та 6% - рекомендованих ВООЗ).

Це ставить під загрозу проведення подальшого реформування медичної галузі, унеможливлює адекватне підвищення заробітної плати медичному персоналу, а також може спровокувати масові скорочення працівників, закриття медичних закладів, що, в свою чергу, призведе до зниження якості надання медичної допомоги населенню і обмежить її доступність.

Наголошуємо, що з 1 квітня 2020 року на реалізацію Програми державних гарантій медичного обслуговування населення, яка включає: первинну медичну допомогу, реімбурсацію, екстрену медичну допомогу, спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, медичну реабілітацію та паліативну допомогу, проєктом Держбюджету передбачається 72,1 млрд грн. За розрахунками Профспілки, лише на покриття фонду оплати праці працівників галузі необхідно 82,7 млрд грн., і це тільки з урахуванням підвищення розміру мінімальної заробітної плати та доплати до мінімальної зарплати за ЄТС до 4723 грн., а також обов'язкових виплат - надбавки за вислугу років, шкідливі умови праці, допомоги на оздоровлення. Зауважимо, що рівень середньої заробітної плати в галузі охорони здоров'я с найнижчим серед галузей економіки і за січень-вересень 2019 року склав 6 930 грн.

Неприйнятним є продовження багаторічної негативної практики призупинення законом про Державний бюджет України дії чинних актів законодавства, зміни правого регулювання відносин, ніж передбачено ними, що суперечить численним рішенням Конституційного Суду України. Зокрема, пунктом 4 Прикінцевих положень проекту Держбюджету установлюється, що норми абзацу другого частини п'ятої статті 4 та абзацу другого частини третьої статті 10 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» щодо обсягу видатків на реалізацію: програми медичних гарантій - у розмірі не менше 5 % ВВП та оплату праці медичних працівників з розрахунку не менше за 250 % середньої заробітної плати в Україні за липень попереднього року, застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України з урахуванням наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів.

Профспілка закликає народних депутатів України відповідально поставитися до проблем галузі охорони здоров'я та її працівників при розгляді проекту Держбюджету у другому читанні, передбачивши:

-          збільшення видатків на реалізацію Програми державних гарантій медичного обслуговування населення не менше 100 млрд грн. (в т.ч. на підвищення заробітної плати медпрацівникам) та обсягу медичної субвенції не менше 20 млд грн.;

-          виключення із пункту 4 Прикінцевих положень проекту Держбюджету норми щодо абзацу другого частини п'ятої статті 4 та абзацу другого частини третьої статті 10 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Закликаємо стати на захист права громадян України на охорону здоров'я, не допустити знищення охорони здоров'я, зберегти її кадровий потенціал!!!

 

З повагою,

Голова Профспілки                                                           Вікторія Коваль 

 



Про керівника


Тецька Ірина Станіславівна ...

Приймальня

немає новин.

Календар подій

Попередні November - 2019 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18
19
2021
22
2324
25
26
27282930 

Фотодокументи