Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



Детальніше

26.11.2019

Вийшов черговий номер газети "Інформацыйний бюлетень"За медичні права"

 

 

Профспілка працівників охорони здоровя України занепокоєна ігноруванням пропозицій Профспілки щодо збільшення фінансування охорони здоровязокрема для підвищення заробітної плати працівникам галузі при формуванні та розгляді парламентом проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. № 2000 від 15.09.2019, далі проєкт Держбюджету).

Заявляємощо проєкт Держбюджету на 2020 рік передбачає вкрай низький обсяг видатків на фінансування системи охорони здоровя  на рівні 2,9 % від ВВП (проти 3,2% від ВВП у 2019 році, 5% - передбачених ст. 4 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»  та 6% - рекомендованих ВООЗ).

 

У Російській імперії  диплом лікаря тривалий час могли отримати тільки чоловіки. У середині ХІХ ст. жінки, спираючись на вже розвинуту систему жіночої середньої медичної освіти (акушерські, фельдшерські школи), почали боротися за право отримати й вищу медичну освіту. Окремим жінкам це вдавалось як у Росії, так і за кордоном. У 1897 р. у Петербурзі нарешті відкрили Жіночий медичний інститут. Перший його випуск 112 студенток відбувся у 1902 р. Інші подібні заклади (медичні факультети Вищих жіночих курсів, жіночі медінститути) почали відкриватися в університетських містах країни з 1905 р. Випускниці таких жіночих медичних закладів отримували звання «жінка-лікар» і мали право надавати медичну допомогу тільки жінкам і дітям.

Два роки тому депутати Верховної Ради проголосували за впровадження в Україні медичної реформи. У січні 2018 року розпочався перший етап нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. З березня українці отримали можливість вибрати собі і своїй родині сімейного лікаря. Дана реформа на початках викликала неабиякий шквал обурення та непорозуміння. Та попри це,   другий етап реформи – реформування «вторинки» вже заплановано. Як проходить реформа у «первинці»? Які послуги надаються і будуть надаватися безкоштовно? Скільки коштуватиме операція для пересічного жителя? Чи закриватимуть лікарні у районах? З питаннями про те, що буде далі ми звернулися до лікарів Львівщини.

 

 

Вже у квітні 2020 року в Україні вперше запрацює Програма медичних гарантій (ПМГ). Вона включає в себе 6 видів медичної допомоги: первинну, спеціалізовану амбулаторну, госпітальну, екстрену, паліативну та реабілітацію, а також реімбурсацію лікарських засобів. Це означає, що у квітні 2020 року принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях медичної допомоги. Програму медичних гарантій реалізує Національна служба здоров’я України.

14-15 листопада 2019 ру мЛьвові відбувалася Міжнародна науково-практична конференція Щастя та цивілізаційний розвиток‘, організаторами якої є кафедра філософії та економіки Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького з партнерами.

Цікава нагода виступити і поділитись своїми міркуваннями щодо щастя у межах доповіді на тему ‚Щастя і правова медицина: пошук балансу‘.

Отож, обговорювали баланс щастя і здоров’я, щастя і професію лікаря, а також правову медицину та щастя, з використанням, зокрема, судовоі практики у цьому контексті.

Захід особливий своєю мультидисциплінарною аудиторією, адже поєднала лікарів, митців, психологів, правників, які в унісон говорили про таку просту та водночас складну категорію - щастя!

У кожного формула своя, але бути щасливим - це рішення, яке приймаємо ми, адже джерелом щастя є Людина, промінчики енергії щастя якої світять для інших!

  



Про керівника


Тецька Ірина Станіславівна ...

Приймальня

немає новин.

Календар подій

Попередні November - 2019 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 010203
04050607080910
11121314151617
18
19
2021
22
2324
25
26
27282930 

Фотодокументи